השמנה בטנית בגיל המעבר: סיבות, מחקרים ופתרונות

השמנה בטנית היא אחת התופעות השכיחות והמתסכלות ביותר בקרב נשים בגיל המעבר. נשים רבות שנכנסות לגיל המעבר מדווחות על עלייה במשקל ובפרט על הצטברות שומן באזור הבטן. במאמר זה אסקור את הגורמים המרכזיים להשמנה בטנית, אסביר את הסיכונים, אתן סימוכים ממחקרים בתחום ואפרט דרכים ופתרונות להתמודד עם ההשמנה הבטנית. חשוב לי לציין, שזה אינו גזר דין משמיים, יש מה לעשות וכדי לדעת מה, ממליצה לקרוא את המאמר:)

השינוי ההורמונלי בגיל המעבר

במהלך גיל המעבר חלים שינויים הורמונליים משמעותיים, ובעיקר ירידה ברמות האסטרוגן. האסטרוגן, אשר בעבר תרם לחלוקת השומן באופן אחיד יותר בגוף, יורד, ומוביל לשינוי בחלוקת השומן. במקום חלוקה יחסית אחידה, השומן נוטה להצטבר באזור הבטן, מה שמוביל להופעת השמנה בטנית.

בנוסף, ירידה ברמות הפרוגסטרון יכולה לגרום לאגירת נוזלים, תחושת נפיחות ועלייה במשקל. הורמון נוסף שנכנס לתמונה הוא הקורטיזול – הורמון הסטרס. נשים רבות בגיל המעבר חוות עלייה ברמות הסטרס, מה שגורם לעלייה ברמות הקורטיזול ומגביר את הצטברות השומן הבטני.

שינוי במבנה השומן בגוף

השינויים ההורמונליים משפיעים גם על מבנה השומן. בגיל הפוריות, השומן נוטה להצטבר בעיקר באזור הירכיים והישבן (שומן תת-עורי), אך עם הירידה באסטרוגן, השומן מתחיל להצטבר באזור הבטן (שומן ויסצרלי). השומן הויסצרלי נחשב למסוכן יותר מבחינה בריאותית, שכן הוא מקיף איברים פנימיים ומגביר את הסיכון למחלות מטבוליות כמו סוכרת סוג 2, יתר לחץ דם ומחלות לב.

היבטים פסיכולוגיים

תקופת גיל המעבר מלווה בשינויים רגשיים רבים. נשים רבות מתמודדות עם תחושת תסכול מהשינויים במבנה הגוף, השיער והעור. יש נשים שתחושת אובדן המראה הצעיר עלולים לגרום לירידה בביטחון העצמי ולהגברת תחושת המתח והחרדה.

שינויים משפחתיים ואורח חיים

במהלך גיל המעבר, רבים מהשינויים המשפחתיים יכולים להוביל לעלייה בסטרס. נשים רבות מתמודדות עם “הקן המתרוקן” כאשר הילדים עוזבים את הבית, ועשויות למצוא עצמן מטפלות בהורים מבוגרים. בנוסף, המציאות הביטחונית המורכבת בישראל מגבירה את רמות הלחץ והחרדה.

הסיכונים הבריאותיים של השומן הבטני

השומן הבטני, ובפרט השומן הויסצרלי (השומן הפנימי המקיף את האיברים), נחשב למסוכן יותר בהשוואה לשומן תת-עורי. שומן זה מפריש חומרים דלקתיים, כגון ציטוקינים, שעלולים להוביל לתגובה דלקתית כרונית בגוף. תגובה זו מגבירה את הסיכון למחלות מטבוליות כמו סוכרת סוג 2, יתר לחץ דם, ומחלות לב וכלי דם. בנוסף, ישנו קשר בין השומן הויסצרלי לבין כבד שומני, העלול להתפתח לדלקת בכבד ולפגוע בתפקודו.

אבל היי, למרות כל הדברים הפחות טובים, יש גם יתרונות בתקופת חיים זו, אנו הנשים בשלות יותר, חלקנו פנויות יותר מהטיפול בילדים והבשורה החשובה שאם השמנה הבטנית מפריעה לך, יש מה לעשות! ואפשר בהחלט לשפר את המצב!

לפניכן, דוגמאות מעשיות לתזונה ופעילות גופנית:

תזונה מותאמת לגיל המעבר:

ארוחת בוקר בריאה: קערת יוגורט טבעי / סויה עם פירות יער, כף זרעי פשתן ושיבולת שועל. שילוב זה עשיר בסיבים תזונתיים ופיטואסטרוגנים, המסייעים לאיזון הורמונלי ומספקים תחושת שובע לאורך זמן.

ארוחת צהריים קלה: סלט ירקות עם עלי תרד, קינואה, עוף בגריל, גרגרי חומוס, ואגוזי מלך. מנה זו מספקת חלבונים איכותיים, סיבים תזונתיים ושומנים בריאים.

נשנוש אחר הצהריים: שקדים לא קלויים ואגס. זהו נשנוש בריא, המספק שומנים בריאים וסיבים.

ארוחת ערב: חביתה מ2 ביצים + גבינת ריקוטה וירקות / קערת מרק + יוגורט, מנות המספקות סיבים, חלבון, סידן ואינן מקפיצות את רמות הסוכר בשעות הערב.

פעילות גופנית:

הליכה יומית: מומלץ לשלב 30 דקות של הליכה מהירה מדי יום. ההליכה תורמת לשריפת קלוריות ומסייעת בהפחתת השומן הויסצרלי.

אימוני כוח פעמיים בשבוע: תרגילי חיזוק כמו סקוואטים, תרגילי כיפוף עם משקולות ואימוני התנגדות משפרים את מסת השריר ומגבירים את חילוף החומרים.

יוגה או פילאטיס: תרגול יוגה עוזר להפחתת סטרס, משפר את הגמישות ומסייע באיזון הורמונלי.

טיפול נטורופתי

מעבר לתזונה בהתאמה אישית עם הקפדה על רמות חלבון, סידן, סיבים ופחמימות איכותיות. ניתן לשלב צמחי מרפא: שימוש בצמחים כמו קוהוש שחור, אנג’ליקה סינית,שיח אברהם, תלתן אדום וצמחים עשירים בפיטואסטרוגנים. התאמת צמחי המרפא צריכה להיעשות על ידי נטורופתית המתמחה בליווי נשים בגיל המעבר.

תוספי תזונה: השלמת מחסורים תזונתיים בהתאם לבדיקות דם. תוספים כמו סידן, ויטמין D, מגנזיום ו-אומגה 3 חשובים במיוחד בגיל המעבר, אך יש לקחת אותם בהתאמה אישית בלבד.

טיפול הורמונלי חלופי (HRT)

טיפול הורמונלי חלופי ניתן על ידי רופאי נשים או רופאי משפחה שעברו הכשרה בתחום. מחקרים מראים כי טיפול הורמונלי יכול להפחית את תסמיני גיל המעבר, כולל השמנה בטנית. גם עם טיפול זה יש להקפיד על תזונה מותאמת אישית ופעילות גופנית.

לסיכום

השמנה בטנית בגיל המעבר היא תופעה מורכבת, אך ניתן להתמודד עימה דרך שינוי אורח חיים והתאמה אישית. את מוזמנת לפנות לייעוץ נטורופתי אישי אצלי.

יש לי ניסיון רב בליווי נשים בגיל המעבר והצלחות רבות.

צרי קשר, אשמח לעזור: שרית 054-4410511 | 09-8665279

מקורות למחקרים:

Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

Obesity Research

Nutrition Journal

Menopause Journalweight gain after menopause

זה כייף לשתף ...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest