מה חשוב לדעת על גיל המעבר?

גיל המעבר אלה השנים שעוברת כל אישה מהפסקת המחזור החודשי ועד סוף תקופת הפריון. בזכות תוחלת החיים שמתארכת, רוב הנשים יחיו יותר שנים בתקופת גיל המעבר. מה שחשוב לדעת הוא, שככל שנקדים לדעת מה מחכה לנו, ומה ניתן לעשות, נסבול פחות ונצליח ליהנות מיתרונות תקופת חיים זו. כדאי לדעת כי להתאמה רפואית אישית, ביחד עם תזונה ואורח חיים בריא, יש השפעה משמעותית על תקופה חיים זו. 

כמעט כמו כל דבר בחיים גם תקופה זו נחלקת ל – 3 חלקים:

א. פרה מנופאוז – תקופה המתאפיינת בירידה הדרגתית של ירידת הורמוני המין והאסטרוגן במיוחד. זה משתנה מאישה לאישה אבל יכול להתחיל בשנות ה40 המוקדמות מבלי שלאישה יש בכלל הבנה שזה כבר מתרחש. מחזורים חודשיים משתנים, מצבי רוח לא ברורים ועוד.

ב. פרי מנופאוז – התקופה ה”סוערת” ביותר, כשנה עד שנתיים. שבה נשים חשות את השינויים ההורמונליים על גופן, יכול להתבטא בתסמינים פיזיים כמו: גלי חום, קשיי שינה, כאבים בפרקים, השמנה בטנית ועד תסמינים נפשיים כמו דכדוך, עצבנות ועוד… בשלב זה עוד יש מחזור חודשי אבל לרוב לא סדיר.

ג.  מנופאוז – 12 חודש בדיוק ממחזור חודשי אחרון, בתקופה זו המחזור נפסק, אבל תסמינים פיזיים יכולים להימשך.

איך זה יבוא לידי ביטוי בשלב הפרה – מנופאוז ?

הסימפטום הראשון שאולי תשימו אליו הכי לב זה, שינוי בהופעת המחזור החודשי. בהתחלה זה יכול להתאפיין במחזור שמגיע בתדירות יותר גבוהה ובהמשך מחזור שמתחיל לגמגם ולהופיע בתדירות יותר רחוקה ולא מדי חודש.

גם תופעות קדם ווסתיות יכולות להשתנות, נשים שלא סבלו מעולם יכולות לחוות שינוי, למשל, דימומים כבדים יותר, כאבים חזקים וכמובן תוספת של מצבי רוח משתנים סביב הציר המחזורי ההורמונלי שמשתגע.

מה יכול לאפיין את תקופת הפרי מנופאוז?

הצניחה ברמות האסטרוגן יכולה להתאפיין בנדודי שינה ושינה גרועה, יובש במקומות שונים בגוף ריריות העיניים, עור יבש, יובש וגינלי ועוד… יכולות להיות נשים שכבר בשלב הזה יחוו אפיזודות קצרות של גלי חום. וכמובן פתאום מתחיל תופעות של שכחה קלה. למשל, “אוי מה רציתי להגיד/ לקחת/ לעשות”… ברמה של להיכנס לחדר ולשכוח למה בעצם נכנסתי. נשמע לכן מוכר?

למה זה קורה? כי מסתבר שהירידה ברמות האסטרוגן משפיעה על רוב איברי הגוף, אך האיבר שכנראה רגיש ביותר לירידה זו הוא המוח… בתקופה זו נשים רבות מרגישות “שמשהו לא טוב עובר עליהן” רובן לא יודעות לקשר את זה שהן למעשה בפרה/ פרי – מנופאוז.

אז מה אפשר לעשות?

מכיוון שתקופה זו מאופיינת בשינויים הורמונליים על בסיס יומיומי, בדיקות דם לפרופיל הורמונלי אינן יכולות להיות מהימנות כי השינויים הם תמידיים בתקופה זו. האבחון למצב נעשה בעיקר לפי תשאול של רופא או מטפל המלווה נשים בגיל המעבר. ויש בהחלט מה לעשות כדי לשפר את המצב!

רופאת משפחה/ נשים / נטורופתית שהתמחתה ברפואת גיל המעבר, יכול לתת ייעוץ ולשפר משמעותית את איכות החיים לאישה כבר בשלב הזה. כדאי שההתאמה תהיה אישית לאישה הספציפית ולא לקחת כדור שעשה פלאים לחברה שלך אבל לך יכול, חלילה להזיק!

מנופאוז מוקדם – לרוב מתרחשת בנשים שנאלצות לעבור הוצאות שחלות ורחם והן נכנסות ביום אחד למנופאוז. אצלן התהליך אינו הדרגתי ולכן חשוב ייעוץ ספציפי עבורן שמותאם למצבן הבריאותי. לא אתייחס לזה במאמר זה. אבל חשוב לי לציין שגם לנשים אלה יש שפע של דברים שניתן לעזור ולסייע מעבר לטיפול שיקבלו מהרופא המטפל.

תקופת המנופאוז – ההגדרה הרשמית של שלב זה  –  12 חודשים ללא קבלת מחזור. כלומר, נדע שאנו בגיל המעבר רק בדיעבד…

מה מאפיין תקופה זו?

הסימפטומים העיקריים שיכולים להופיע ולשבש מאוד את איכות החיים הם:

גלי חום והזעות לילה

הפרעות שינה

מצב רוח ירוד

ירידה בליבידו

עלייה במשקל ובעיקר באיזור הבטן.

נשירת שיער ומצד שני הופעת שיער בפנים ומקומות לא רצויים אחרים…

והחמרה בנושא יובש, זיכרון וכל מה שציינתי כבר לפני כן ועוד…

מה אפשר לעשות?

בשלב זה, חשוב מאוד (!) להגיע לבדיקת רופאת נשים, ולהבין מה האפשרויות הטיפוליות שעומדות בפנייך. האפשרויות רבות: מטיפול הורמונלי HRT ועד טיפול צמחי תרופתי ועד שפע של אופציות טבעיות שיכולות להינתן על ידי נטורופת שמתמחה בתחום.

כדאי להבין כי למרות הסיכונים שבנטילת הורמונים, תיסוף שלהם, בחלון הזדמנויות טיפולי מוקדם (בשנים הקרובות להפסקת המחזור) נמצא כיכול להפחית סיכונים עתידיים למחלות לב, שבץ, צפיפות העצמות  ומחלות שקשורות למוח.

מכיוון שלכל אישה יש היסטוריה רפואית שונה. ההחלטה חייבת להיות שקולה ומותאמת אישית, עם הבנת הסיכונים מחד ורצון להטבה באיכות החיים מאידך. וכמובן, שיש כאלה שאסור להן ליטול הורמונים או שאינן רוצות.

כנטורופתית, בעלת ניסיון רב בליווי נשים בגיל המעבר, (כולל לימודי גיל המעבר בבי”ס לרפואה באונ’ ת”א) אני מכירה את שפע של אפשרויות לשיפור הרגשתה של אישה גם בשלב זה. ההמלצה שלי שגם רופאת משפחה/ נשים שמתמחה בגיל מעבר תהיה מעורבת בקבלת ההחלטה הכוללת.

תקופת הפוסט מנופאוז –

תקופה זו מתרחשת בכל השנים שאחרי המנופאוזה. היא מתאפיינת ב”שקט הורמונלי יחסי” הגוף ממשיך להזדקן. גלי החום אמורים להיפסק (שוב, יש אחוז קטן של נשים שאצלם זה יכול להימשך עוד תקופה) וכל מה שהתחיל לקרות בשלבים המוקדמים ממשיך.

מה למשל?

העור מתקמט יותר

תופעות של יובש נרתיקי ודלקות שתן ממקור של ירידת אסטרוגן יכולות להחמיר

מסת העצם והשריר ממשיכים להידלדל

הזיכרון גם הוא הופך למעט ירוד יותר וכמובן שיש דברים נוספים.

אבל היי, כמה שזה נשמע מבאס. יש משהו יותר רגוע בתקופה הזו. ואם אנו כנשים נקפיד כבר בשלב המוקדם להיות מודעות,ונטמיע הרגלי חיים בריאים. נוכל להגיע לתקופת חיים זו מוכנות וליהנות באמת מהבשלות , הבגרות והשקט שדווקא מאפיין תקופה זו.

אז מה ניתן לעשות?

ראשית, ידע ומודעות הן המפתח. להבין מה קורה, לבדוק, להתעדכן וללכת לייעוץ כדי להיטיב את חייכן בכל תקופת זמן.

רפואה מונעת – זה הדבר שאני מאמינה בו בכל ליבי. וזה המוטו של חיי. ככל שנקפיד על אורח חיים בריא, נסבול פחות משפע התופעות המתוארות כאן.

מה למשל? לפניכן 7 דברים שיכולים לעזור לכן מאוד!

  1. להקפיד על אכילה מאוזנת ומיטיבה. להבין שבגיל המעבר ישנה עליה של 5-10 ק”ג ובגלל הירידה באסטרוגן, ההשמנה הופכת לבטנית. זה הזמן להפחית כמויות. מומלץ באופן כללי, לעשות התאמות תזונתיות אישיות לתקופה זו.
  2. להקפיד על פעילות גופנית על בסיס קבוע. מה? כל מה שתוכלו להתמיד בו…
  3. להימנע מעישון
  4. להקפיד על שינה טובה ואיכותית. 
  5. להיעזר בטיפולים מתחום הרפואה המשלימה שיכולים לאזן ולעשות לכם טוב.
  6. להקיף את עצמכם באנרגיה טובה ולהיעזר בתרגולי נשימות/ מיינדפולנס/ יוגה.
  7. לשתף חברות במה שעובר עליכן.

ואם כל מה שרשמתי נשמע לכם קשה ליישום, ההמלצה שלי היא במקביל לבדיקה רפואית, לפנות לנטורופתית שמתמחה בליווי נשים בתקופת חיים זו, שתעשה לכם סדר.יש שפע של אפשרויות שיכולות לשפר את איכות חייכן ולגרום לכן רק לפרוח וליהנות בתקופת חיים זו.

הגעת עד כאן, ומרגישה שצריכה עזרה? יש לי שפע ניסיון והצלחה בליווי נשים בגיל המעבר.

מוזמנת ליצור קשר. אשמח לעזור:

שרית 09-8665279 | 054-4410511

זה כייף לשתף ...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest